Djembé spelen

West-Afrikaanse ritme´s voor de Djembé en aanwijzingen om te spelen.

Direct bestellen Bekijk een voorbeeld (PDF)
Categorie:Gignomai musica
Titel:Djembé spelen
Autheur(s):Franc Müller
Uitgave:A4 in handige spiraalband (zodat het boek helemaal open kan liggen in niet dichtvalt) met gelamineerde omslag, biotoppapier, 52 pagina´s, 2014
ISBN:978-90-78596-04-2
Prijs:€ 19,95

Een handleiding voor het leren spelen van de djembé.

De djembé mag zich al 20 jaar geheugen in een ruime belangstelling. Het leren spelen ervan lijkt heel eenvoudig en laagdrempelig. Maar voor het echt beheersen van de trommels is, naast een goed ritme gevoel, een goede slagtechniek van belang. Toen Franc in de jaren ´80 begon met het leren spelen van de djembé ontdekte hij dat de Afrikaanse meesterdrummers fantastische musici waren maar geen goede leraren. Onder andere het aanleren van de juiste slagtechniek ontbrak vaak. Niet heel vreemd natuurlijk in een cultuur waarin je dat vanaf klein jongertje leert. Daarnaast waren de Afrikanen er zich meestal niet van bewust dat voor ons Nederlanders al die ritmes niet zo vanzelfsprekend waren als voor de Afrikanen zelf.
Toen hij in de jaren ´90 zelf lessen ging geven heeft hij een uitgebreide methodiek ontwikkeld om snel Afrikaanse rimtes aan te leren én met de juiste slagtechniek zodat de speler zijn handen niet blauw slaat én het goed klinkt.
Na jarenlange ervaring in het lesgeven op de Djembé heeft Franc Müller in 2005 zijn manier van techniek aanleren en de vele ritmes die hij in de lessen gebruikt op schrift gesteld.
Daarbij heeft hij gebruik gemaakt van een grafische notatie die door iedereen in 5 minuten geleerd kan worden.
Het is boekje is in A4 formaat, gebonden in een handige metalen ringband en kunststof omslag.

Een overzicht van de inhoud:

  • het boekje begint met een overzicht van alle slagen
    • voorzien van duidelijke foto's
    • met de woorden uit de Afrikaanse drumtaal erbij én de uitleg van de Afrikaanse symbool notatie. Erg makkelijk te leren.
  • Daarna volgen een flink aantal basale oefeningen die er voor zorgen dat je een goede speelroutine kunt opbouwen én een aantal oefeningen om te leren de linker en rechterhand goed te laten samenwerken.
  • Vervolgens staan er in het boek 17 traditionele Afrikaanse ritmes die met een ensemble (meerdere Dejmbé´s, Doundoun, Kenkeni en Sabang) gespeeld kunnen worden.
    • Bij elk ritme staat een uitleg, informatie waar het ritme vandaan komt, waar op gelet moet worden bij het instuderen en uitvoeren.