Jeroen Morssink

Hallo, ik ben Jeroen en ik ben in Den Haag geboren in alweer…1953.
Als je een beetje realistisch bent, kun je zeggen dat ik het langste deel van dit leven al weer achter de rug heb. Maar gelukkig ben ik niet zo heel realistisch. Ik vergeet de jaren achter me gewoon. En iedere ochtend als ik opsta kan ik weer tevreden constateren dat ik nog steeds een leven vóór me heb.
In dat leven ben ik vooral plannenmaker, idealist, homeopaat, vader en sinds een paar jaar uitgever en opa. Die laatste twee leken me leuk te combineren.
Net als Franc, liep ik al jong een beetje vreemd om me heen te kijken: wat is dit voor een rare planeet? Wat doen die mensen allemaal met elkaar? En al vroeg besloot ik dat het anders moest. Mijn eerste plan was om paus te worden en zo de wereld te verbeteren. Dat was dus in de tijd dat ik nog weinig van de wereld begreep…. Later dacht ik dat ik misschien als beroepsvoetballer of minister president aan de weg kon timmeren, maar ook dat mislukte gelukkig.
Halverwege de jaren ’70 kwam ik een beetje op het spoor van wat uiteindelijk mijn roeping bleek te zijn. Ik ging een opleiding natuurgeneeskunde volgen. Na een paar jaar rondgesnuffeld te hebben in de wereld van de natuurlijke geneeskunde, ontdekte ik dat homeopathie het “helemaal had”voor mij. In 1982 schreef ik mij in voor de opleiding tot klassiek homeopaat die toen nog maar vier jaar duurde. In 1986, rond de tijd van het afstuderen, stak ik mijn vinger op toen één van de docenten mensen zocht om een beroepsvereniging voor klassiek homeopaten op te richten. Toen ik na een eerste vergadering thuis kwam, zei ik tegen mijn vriendin: “ik weet niet wat er precies gebeurd is allemaal, maar ik geloof dat ik secretaris ben van de Beroepsvereniging van Klassiek Homeopaten, de BKH.”
Daarna hadden we niet zoveel tijd meer voor elkaar.... Toen de BKH een feit was, kreeg ik al gauw in de gaten hoe verdeeld het veld van de de alternatieve genezers was. Omdat het brengen van eenheid een leidend motief in mijn leven is, begon ik mensen enthousiast te maken voor een fusieproces van alle beroepsverenigingen. Met het enthousiasme en de inzet van heel veel mensen kwam de Alliantie Natuurlijke Geneeswijzen (ANG) tot stand. Daarmee waren we meteen van die vervelende term "alternatieve geneeskunde"af. De ANG moest een koepel worden waaronder zes hoofdrichtingen zouden vallen. Dat lukte niet echt maar de klassiek homeopaten slaagden er wel in om vrijwel alle klassiek homeopaten te verenigen onder een nieuwe beroepsvereniging: de Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopaten NVKH. Daar mocht ik de eerste drie jaar voorzitter van zijn.

Inmiddels had ik ook het J.T. Kentcollege opgericht omdat ik vond dat er in het Noorden een opleiding voor klassiek homeopaten moest komen - en natuurlijk omdat het allemaal veel beter moest met het homeopathie-onderwijs....
Na een aantal jaren kwam Franc - die op de Vrije School mijn dochters had lesgegeven - als docent uit de hemel vallen en na weer een aantal jaren (in 2007) heb ik mij uit de opleiding teruggetrokken en heeft Franc als directeur het stokje overgenomen.
Inmiddels hadden Franc en ik in 2006 de uitgeverij Gignomai opgericht omdat we een prachtige materia medica-serie op de wereld wilden zetten, op een manier die voor geen enkele bestaande uitgever haalbaar zou zijn. Het eerste deel van deze Fuga-serie zag in 2006 het licht en in 2009 gaan we met het volgende deel aan de slag. Voor mij persoonlijk kon dat niet eerder omdat ik mij stortte op de zeer arbeidsintensieve redactie van een 1200 pagina´s tellende trilogie over geneeskunde die in de eerste helft van 2009 beschikbaar zal zijn.

Ik hoop met Franc samen, onder de vlag van Gignomai, nog heel veel mooie boeken het licht te laten zien. Met als hoofddoel ons ideaal: de wereld rijp te maken voor een nieuwe geneeskunde, waarin de homeopathie en het homeopathische denken een belangrijke rol spelen.